Δευτέρα 11 Απριλίου 2022

Πιερ Μπρουε, Οι τροτσκιστές στην Σοβιετική Ένωση




 Kυκλοφορεί σύντομα από τις εκδόσεις ΕΝΕΚΕΝ ένα σημαντικό έργο για την ιστορία του τροτσκιστικού κινήματος. Πρόκειται για το βιβλίο του Πιέρ Μπρουέ Οι τροτσκιστές στη Σοβιετική Ένωση (1929-1938).

Tο μεγάλο χρονικό διάστημα που τα «χαρτιά της εξορίας» παρέμειναν σφραγισμένα, έχει βοηθήσει στη στρέβλωση της οπτικής πολλών ιστορικών έργων για την ΕΣΣΔ. Με την απουσία των ντοκουμέντων που σήμερα είναι προσβάσιμα, η Αριστερή Αντιπολίτευση και η Τετάρτη Διεθνής στη συνέχεια είχαν υποβιβασθεί σε μια απλή αντανάκλαση των σπινθηροβόλων κειμένων του Τρότσκι. Στη πραγματικότητα, η οργάνωση και στη συνέχεια το ρεύμα των μπολσεβίκων-λενινιστών μέσα στο κομμουνιστικό κόμμα της Σοβιετικής Ένωσης συνιστούσαν τον πυρήνα της Διεθνούς Αριστερής Αντιπολίτευσης (στο εσωτερικό της Κομμουνιστικής Διεθνούς) επομένως και της Τετάρτης Διεθνούς. Υπάρχει ανάμεσα στους σοβιετικούς αγωνιστές, μια πραγματική μετάβαση, ένας συνεκτικός ιστορικός δεσμός μεταξύ του μπολσεβικισμού και του τροτσκισμού, ενώ η παραδοσιακή εκδοχή δεν βλέπει ανάμεσα σε αυτούς παρά μια ταυτότητα απόψεων, είτε μια απλή επανάληψη.

 

O Πιέρ Μπρουέ (Pierre Broué) (1926 – 2005) ήταν Γάλλος ιστορικός ακαδημαϊκός και τροτσκιστής επαναστάτης αγωνιστής. Mε πλούσιο συγγραφικό έργο, περισσότερα από είκοσι βιβλία έργα-αναφοράς, καλύπτει, μεταξύ άλλων, την ιστορία του κόμματος των Μπολσεβίκων, τη Γερμανική Επανάσταση (1917-1923), την Ισπανική Επανάσταση, την Ιστορία της Διεθνούς και τη βιογραφία του Λέοντα Τρότσκι, o Μπρουέ θεωρείται ένας από τους σημαντικότερους ειδήμονες και ιστορικούς του παγκόσμιου εργατικού κινήματος. Ήταν ο ιδρυτής και διευθυντής του περιοδικού Les Cahiers Léon Trotsky, που ήταν αφοσιωμένο στην ιστορία του επαναστατικού κομμουνιστικού κινήματος. Ο Μπρουέ δημοσίευσε για πρώτη φορά τα κείμενα του Βίκτωρ Σερζ από τη Γερμανία το 1923, ενώ συνέλεξε και ταξινόμησε την αλληλογραφία του Τρότσκι με τον Alfred και την Marguerite Rosmer. Το σύνολο του έργου του αποτελεί σπουδαία πολιτική παρακαταθήκη για τους ερευνητές, ιστορικούς και τους επαναστάτες αγωνιστές που παλεύουν για τη χειραφέτηση της κοινωνίας από τα δεσμά της καπιταλιστικής βαρβαρότητας, την τυραννία του κεφαλαίου και τον αντεπαναστατικό όλεθρο της ρεφορμιστικής γραφειοκρατίας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Εκδόθηκε το βιβλίο του Πιερ Μπρουέ, "Οι τροτσκιστές στην Σοβιετική Ένωση 1929- 1938"

Πριν λίγες μέρες εκδόθηκε το βιβλίο του Πιερ Μπρουέ με τίτλο "Οι τροτσκιστές στην Σοβιετική Ένωση, (1929-1938). Το βιβλίο βγήκε από τις...