Τρίτη 13 Απριλίου 2021

Αποχαιρετισμός στον σύντροφο Θεολόγο Ψαραδέλλη

 








Η πολιτική κίνηση Σημαία του Σοσιαλισμού αποχαιρετά τον σύντροφο Θεολόγο Ψαραδέλλη.
Απευθύνουμε τα θερμά μας συλλυπητήρια στην οικογένεια του.

Σύμφωνα με την ανάρτηση της συζύγου του, τον φθινόπωρο θα βγει το βιβλίο που ετοιμάζαν από κοινού και αφορούσε την πολιτική τους διαδρομή.

Παραθέτουμε ανακοίνωση της ΟΚΔΕ Σπάρτακος, η οποία καταγράφει συνοπτικά την διαδρομή και τις ιδέες του Θεολόγου Ψαραδέλλη.

Πέθανε ο σύντροφος Θεολόγος Ψαραδέλλης


Πέθανε την Κυριακή 11 Απριλίου ο παλιός σύντροφος, μέλος της Κομμουνιστικού Διεθνιστικού Κόμματος Ελλάδας (ελληνικού τμήματος Τέταρτης Διεθνούς) και της Οργάνωσης Κομμουνιστών Διεθνιστών Ελλάδας (εττδ), Θεολόγος Ψαραδέλλης.

Ο σύντροφος Ψαραδέλλης, εργάτης, αρχικά υφαντουργός και λιθογράφος εν συνεχεία, γεννήθηκε το 1945 στη Μυτιλήνη. Από μικρός οργανώθηκε στη νεολαία της ΕΔΑ και αργότερα στη νεολαία Λαμπράκη. Από το 1963 κερδήθηκε στις ιδέες του επαναστατικού μαρξισμού και έγινε μέλος του ΚΔΚΕ. Στη διάρκεια της δικτατορίας εντάχθηκε στις Δημοκρατικές Επιτροπές Αντίστασης (ΔΕΑ) - αντιδικτατορική οργάνωση που είχε δημιουργήσει το ΚΔΚΕ - συνελήφθη λίγους μήνες μετά το πραξικόπημα και απελευθερώθηκε με την πρώτη αμνηστία που χορηγήθηκε τον Δεκέμβριο του 1967. Με την απελευθέρωση του συνέχισε την αντιδικτατορική δράση και συνελήφθη εκ νέου στις 5 Μάη του 1969 (μαζί με τον Αντώνη Περράκη και όλη την οικογένεια Φελέκη, η οποία αφέθηκε ελεύθερη μετά από λίγες ημέρες, εκτός από τον Γιάννη Φελέκη που παρέμεινε κρατούμενος). Λίγες εβδομάδες αργότερα, κρατούμενος στο Αστυνομικό Τμήμα της Νέα Φιλαδέλφειας, ο Ψαραδέλλης κατόρθωσε να αποδράσει. Από την Αθήνα βρέθηκε στη Μυτιλήνη και, κλέβοντας μία βάρκα ενός θείου του, έφτασε απέναντι στα τουρκικά παράλια. Η τουρκική αστυνομία τον συνέλαβε και τον προώθησε προς την Ανατολία, σε ένα στρατόπεδο προσφύγων. Μετά από λίγο, κατόρθωσε να αποδράσει κι από εκεί, συνελήφθη όμως στα τουρκοβουλγαρικά σύνορα από τον τουρκικό στρατό. Μεταφέρθηκε και πάλι στο στρατόπεδο των προσφύγων, απ΄ όπου και πάλι απέδρασε, και αυτή την φορά κατόρθωσε να περάσει τα βουλγαρικά σύνορα και να παραδοθεί σε Βούλγαρους στρατιώτες, ζητώντας πολιτικό άσυλο και την προώθηση του στη Γαλλία. Οι στρατιώτες παρέδωσαν τον Ψαραδέλλη στη βουλγαρική αστυνομία στη Σόφια, όπου και φυλακίστηκε. Εν συνεχεία, ανακρίθηκε από Έλληνα στέλεχος του ΚΚΕ, από τον οποίο, αφού επανέλαβε πως είναι πολιτικός κρατούμενος στην Ελλάδα, ζήτησε την προώθηση του στη Γαλλία. Ο Έλληνας ανακριτής του είπε πως θα ρωτήσει το κόμμα για την περίπτωση του και θα πράξει αναλόγως. Το κόμμα, μετά από έρευνα που έκανε, έστειλε το μήνυμα ότι πρόκειται για τροτσκιστή. Λέγοντας του ψέματα πως πρόκειται να τον στείλουν σε κάποιο βουλγαρικό χωριό όπου κατοικούν πρόσφυγες, με τις χειροπέδες στα χέρια, τον έβαλαν στο τραίνο και τον έστειλαν στην Ελλάδα της δικτατορίας. Ο Ψαραδέλλης μόλις κατάλαβε ότι βρίσκεται στην Ελλάδα κατόρθωσε να αποδράσει και περιπλανώμενος βρέθηκε σε χωριό του Έβρου, όπου όμως τον παρέδωσαν στην χωροφυλακή. Πέρασε από δίκη και καταδικάστηκε σε 13 χρόνια φυλακή. Στη δίκη, όταν η έδρα του επεσήμανε ότι τον παρέδωσαν οι "δικοί του", το ΚΚ Βουλγαρίας, ο Ψαραδέλλης απάντησε ότι τους λογαριασμούς του με τη γραφειοκρατία θα τους λύσει μόνο του το ελληνικό και το βουλγαρικό εργατικό κίνημα, και δεν πέφτει κανένας λόγος για αυτό στη χούντα.

Αποφυλακίστηκε λόγω ανηκέστου βλάβης της υγείας του το 1972, κι ενώ επρόκειτο να εξεταστεί εκ νέου από γιατρούς για να επιβεβαιωθεί η ασθένεια του, δραπέτευσε με πλαστό διαβατήριο στη Γαλλία. Στη Γαλλία εντάχθηκε στην LCR, το γαλλικό τμήμα της Τέταρτης Διεθνούς, και συμμετείχε στην ελληνική ομάδα του Κομμουνισμού, που είχε συγκροτηθεί στη Γαλλία και στο Βέλγιο. Εν συνεχεία αποχώρησε και συμμετείχε στην ίδρυση της Σοσιαλιστικής Επαναστατικής Ενωσης (ΣΕΕ). Επέστρεψε στην Ελλάδα τον Σεπτέμβρη του 1974 και, όταν διαλύθηκε η ΣΕΕ, συμμετείχε στη συγκρότηση του Κομμουνιστικού Επαναστατικού Μετώπου (ΚΕΜ). Με την ενοποίηση του ΚΕΜ με την ΟΚΔΕ την άνοιξη του 1977 έγινε μέλος της ΟΚΔΕ, από την οποία αποχώρησε στις αρχές του 1979. Υπήρξε μέλος της Κομμουνιστικής Διεθνιστικής Λίγκας, της ομάδας που είχε αποχωρήσει από την ΟΚΔΕ. Από τα μέσα της δεκαετίας του 1980 παρέμενε ανένταχτος στον τροτσκιστικό χώρο. Το 2002 κατηγορήθηκε για συμμετοχή στη «17 Νοέμβρη» αλλά αθωώθηκε. Αξίζει να σημειωθεί ότι από τα τέλη της δεκαετίας του 1970 αντιμετώπιζε σοβαρά προβλήματα υγείας, τα οποία επιδεινώθηκαν στη διάρκεια των δύο τελευταίων δεκαετιών και προκάλεσαν τον θάνατο του την περασμένη Κυριακή 11 Απριλίου.

Σύμφωνα με την επιθυμία του ίδιου και της οικογένειάς του, ο Θεολόγος Ψαραδέλλης θα αποτεφρωθεί. Το επόμενο διάστημα θα οργανωθεί πολιτική εκδήλωση στη μνήμη του.

Σ' όλη τη διάρκεια της ζωής του, ο Θεολόγος Ψαραδέλλης πάλεψε ανυποχώρητα κάτω από την σημαία του επαναστατικού μαρξισμού. Η ΟΚΔΕ - Σπάρτακος (εττδ) αποχαιρετά τον παλιό σύντροφο και απευθύνει θερμά συλλυπητήρια στην οικογένειά του και στους φίλους του.


Ανακοινώση για τον Θεολόγο Ψαραδέλλη εξέδωσε και το Ε.Ε.Κ. Εδώ η ανακοίνωση.

Επισής ένα πολύ καλό κείμενο δημοσιεύτηκε και στο The Press Project, με τίτλο "Όσα μου δίδαξε ο Θεολόγος Ψαραδέλλης"

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Εκδόθηκε το βιβλίο του Πιερ Μπρουέ, "Οι τροτσκιστές στην Σοβιετική Ένωση 1929- 1938"

Πριν λίγες μέρες εκδόθηκε το βιβλίο του Πιερ Μπρουέ με τίτλο "Οι τροτσκιστές στην Σοβιετική Ένωση, (1929-1938). Το βιβλίο βγήκε από τις...